Stichting JIJ

Onze missie

Wij bieden persoonlijke en ervaringsdeskundige ondersteuning in iedere fase van (herstel van) eetproblematiek. Bij Stichting JIJ kun je jezelf zijn en heb je zelf de regie over jouw herstel.  

Onze kernwaarden

Deze missie streven wij na vanuit onze 3 kernwaardes

Op maat

Jij staat centraal

Thuisvoelen

Veilige en warme omgeving

Laagdrempelig

Persoonlijke, ervaringsdeskundige benadering die voor iedereen toegankelijk is

Beloftes

Wij hebben afgesproken dat we met jou samen werken volgens deze onderstaande beloftes. 

  • Eigen regie: Je bepaalt zelf jouw eigen tempo en manier 
  • Duurzaam herstel: Wij kijken naar het holistische plaatje en hebben aandacht voor de onderliggende oorzaken en jouw omgeving 
  • Jezelf mogen zijn: Iedereen is voor ons gelijk. Jouw afkomst of persoonlijke keuzes horen bij jou. Jij staat centraal bij ons! 

Toelichting op onze werkwijze

Persoonlijke ondersteuning  
Dit betekent dat jij de regie hebt en zelf de stappen bepaalt die jij wilt zetten in je herstelproces. Jij bepaalt het tempo en de vorm van ondersteuning. Niets wordt jou opgedrongen en niets is verplicht. Wij hanteren geen eet- of weegregels, maar willen jou graag ondersteunen om jouw persoonlijke kracht en motivatie (terug) te vinden. En samen met jou je meer inzicht te geven over het waarom van je eetprobleem. Op die manier kun je dan op jouw manier en tempo veranderingen aanbrengen in je gedrag en denkwijze. 

Oog en oor voor jouw persoonlijke weg naar herstel 
Iedereen is anders, de reden en omstandigheden zijn ook voor iedereen verschillend. Daarom is ook elke weg naar herstel voor iedereen uniek. Om die reden willen wij zoveel mogelijk naar jou en jouw verhaal luisteren en aansluiten bij datgene waarvan jij zelf leert ontdekken wat goed bij jou past. 

De focus op jou en jouw kracht, geen focus op je eetgedrag 
Door meer in jouw persoonlijke kracht te gaan staan en jouw motivatie te (her)vinden, kun je de strijd tegen jouw negatieve gedachten en ongezonde gewoontes veel beter aan gaan. Wij zien ongezond eetgedrag en alle regels en gedachten die daarbij (mogelijk) zijn ontstaan als iets wat meer een uiting en gevolg is, dan een oorzaak. Om die reden gaat het bij Stichting JIJ in de gesprekken niet om het eten en eetgedrag, maar om jou en wat jou kan helpen om weer jezelf te worden en vanuit die kracht met een vrij gevoel zelf te kiezen voor je geluk en een bijpassend (eet)gedrag. Dit omslagmoment kost voorbereidend werk en ligt voor ieder persoon anders. Daar hebben wij alle begrip voor en gaan jou dus niet pushen als je daar nog niet aan toe bent. Maar in overleg met jou kijken we dan hoe jij op andere vlakken al verder kunt werken aan jouw herstel en persoonlijke ontwikkeling en motivatie. Ook thuis.  

Ervaringsdeskundige ondersteuning 
Bij Stichting JIJ krijg je ondersteuning van een herstelde ervaringsdeskundige. Deze ervaringsdeskundige is een vrijwillig(st)er die zelf in het verleden een vorm van eetproblematiek heeft gehad, zoals boulimia, anorexia, Binge Eating Disorder of NAO en daarvan hersteld is.  De ervaringsdeskundige heeft een intensief trainingstraject gevolgd om zijn/haar ervaring op een zinvolle manier in te kunnen zetten. De persoon is geen therapeut en wij geven geen therapie/behandeling. De vrijwilligers zijn liefdevolle en betrokken personen. Zij ondersteunen jou, maar ook voor henzelf is dit waardevol. Op deze manier kunnen zij hun eigen ervaring een voor hen waardevolle betekenis geven. De vorm van ondersteuning is altijd op basis van gelijkwaardigheid. 

Scroll naar boven