Ervaringen

Quotes

Ervaringsverhalen

Beste vrijwilligers van JIJ,

Ik lees net in de nieuwsbrief dat jullie de derde zaterdag van de maand ook inloopmiddag hebben. Dit doet mij deugd! Ik werd namelijk vanochtend (vrijdag) wakker met het gevoel van: “Ah…jammer…maandag is het Jij-huis pas weer open…” Gelukkig werd ik door deze mail dus blij verrast.

Ik ben nieuw bij jullie, maar nu al, merk ik dat het fijn en goed is om naar de inloop te gaan. Ik heb nog geen echte dag invulling verder, maar wil toewerken naar vrijwilligerswerk. Door regelmatig naar jullie toe te gaan, denk ik dat het straks voor mij ook gemakkelijker zal zijn om een vrijwilligersbaantje te gaan nemen. Een geruststellend idee.

Rust en regelmaat bieden jullie zeker. Maar meer nog dan dat. Een lach op mijn gezicht, warmte als ik het koud heb (figuurlijk, maar ook letterlijk met een dekentje) , een huiselijk gevoel, ik mag mezelf zijn bij jullie, jullie staan open voor ideeën en bieden tegelijkertijd aan mij weer nieuwe creatieve ideeën en helpen mij motiveren door te luisteren en te delen…

De lijst met positieve punten die ik ervaar is nog veel langer. Te lang voor in deze mail. Maar één ding staat voorop. Door jullie voel ik me weer meer Judith. En ik krijg weer zin in het leven. Door jullie voel ik me echt welkom en dat voelt fijn. Ook al kom ik maar een uurtje langs en drink ik enkel wat thee en maak een praatje. De deur staat voor mij open. Wauw, wat een fijn idee.

Ik heb zin in meer JIJ. En in die extra zaterdag! Leuk hoor!
Dankjewel alvast!

Liefs Judith.

Ruim twee jaar geleden ben ik voor het eerst binnengestapt bij de Stichting JIJ. Ik zat met mijzelf, en vooral met mijn eten, in de knoop. Na mijn intakegesprek ben ik begonnen in de startgroep. Ik wist niet wat me te wachten stond en verwachtte mensen die niet op dezelfde manier in het leven stonden als ik, maar niets was minder waar. De begeleiding van de groep was super lief en positief en met de meiden in mijn groep had ik veel raakvlakken. Iedere week keek ik uit naar mijn avondje in het JIJ huis. Ik merkte dat ik er mijzelf kon zijn, ik alles kon vertellen waar ik mee zat, en kreeg handvatten waar ik iets aan had.

De opdrachten gaven me meer inzicht in waar mijn probleem vandaan kwam en de positiviteit van de mensen om me heen maakte me sterker. Na de startgroep ben ik doorgegaan naar de vervolg groep, en daarna heb ik nog een half jaar support gevolgd. Na 3 perioden van een half jaar groep ben ik met groep gestopt omdat ik inmiddels een stuk sterker in mijn schoenen stond en zelf verder wilde.

Toch blijf ik lid van het JIJ huis zodat ik maandelijks langs kan blijven gaan bij de diëtiste voor tips over eten en om te praten over de gedachten en acties waar mijn eetprobleem uit voort komt. Ook schrijf ik me zo af en toe in voor een workshop en sinds oktober of november 2015 eet ik iedere week mee op de donderdag avond. Ik merk dat ik het fijn vind om contact te blijven houden. Het geeft me de houvast die ik nog steeds nodig heb. 

Ben de meiden van stichting JIJ heel dankbaar voor alles wat ze voor mij betekenen, en hoop misschien ooit iets terug te kunnen doen.

Ervaringsverhaal JIJ-huis (3)

Het is mij heel erg goed bevallen! 

Ik voelde me er gelijk thuis, het leek net of ik bij mijn tante op bezoek ging ;).
Ik had niet verwacht dat het er zo mooi en rustig zou zijn, en dat ik me gelijk zo op m’n gemak zou voelen.

Het JIJ-huis was precies wat ik hoopte dat het was. In de toekomst ben ik van plan om actief deel te nemen aan de activiteiten, en ook geregeld langs te komen. Gelukkig is het ook heel goed en snel bereikbaar.

In mijn ogen is het de ideale plek om te leren om dingen voor mezelf te gaan doen, vooral zonder me aan mijn door de eetstoornis opgelegde regels te houden (veel bewegen, vaste tijden, vaste activiteiten, zo min mogelijk zitten enz.), en een veilige omgeving om uitdagingen aan te gaan en daardoor stappen te zetten in mijn herstelproces. 

Daarnaast zie ik het ook als opstapje naar het normale leven, om niet gelijk weer in mijn drukke leven met alle zelfopgelegde eisen en discipline te vallen, maar ook niet te langer het grootste deel van de dag thuis op mijn kamer door te brengen.

Ik heb al ruim 30 jaar een eetstoornis/verslaving, bij een diëtiste was ik niet aan het goede
adres een psycholoog kon me hierin ook niet begeleiden en toen kwam ik bij stichting JIJ
terecht.

Ik had meteen een goed gevoel tijdens het intake gesprek met Simone, ik heb 3 groepen
doorgelopen en krijg nu individuele begeleiding en goede adviezen van Angela de
voedingsconsulente.

Ik voel me zo thuis in het JIJ-huis, elke begeleider stelt me op m’n gemak, ik mag zijn wie ik
ben met alle emoties die erbij horen.

Ik eet altijd heerlijk in het JIJ -huis en ik vind het zo gezellig om met z’n allen te zijn met
zowel leden als begeleiders, ik vind de manier hoe je word behandeld zo respectvol en
liefdevol en dat is heel fijn.

De begeleiding vind ik professioneel en heel leerzaam en doelgericht op het eten emoties
en handvaten hoe je met je eetstoornis om kan gaan!

Ik ben heel blij met JIJ !!!!!!

Bij Stichting JIJ heb ik leren praten over mijn eetprobleem. Toen ik voor het eerst professionele hulp zocht voor mijn eetstoornis, vond ik het heel moeilijk om met hulpverleners te spreken over mijn gevoelens en (eet)gedrag. De schaamte was enorm en ik had vaak het gevoel dat hoe goed ik het ook uitlegde, ze het nooit helemaal zouden begrijpen. Hierdoor hield ik dingen achter en miste het vertrouwen dat nodig is om een goede band op te kunnen bouwen. 

Dat gevoel had ik niet bij de ervaringsdeskundigen. Ik wist dat zij hetzelfde hadden ervaren als ik en wisten hoe ik me voelde, zonder al teveel woorden te hoeven gebruiken. De schaamte was minder en hierdoor durfde ik meer te vertellen, wat heel erg belangrijk is (geweest) voor mijn herstel: openheid, eerlijkheid, en bereidwilligheid. 

Tips en adviezen worden gegeven vanuit iemands eigen ervaring. De hulpverlener
staat daarmee niet boven jou, maar naast jou. Ervaringsdeskundigen geven suggesties in plaats van adviezen, wat vooral voor een eigenwijze ‘cliënt’ als ik, werkt. 

Ik mag zelf aangeven wat ik nodig heb en de hulp is altijd afgestemd op mijn behoefte.
De periodes dat ik diep in mijn eetstoornis zat, waren erg eenzaam. Ik zonderde me af en had weinig mensen om me heen met wie ik kon praten over wat er in me omging. 

Het JIJ huis was een laagdrempelige manier om die eerste stap uit dat isolement te zetten. Een plek waar ik mezelf mocht zijn, waar ik me niet beter hoefde voor te doen dan ik was. Een plek waar ik in contact kwam met lotgenoten en daardoor niet meer het gevoel had alleen te staan in de strijd. En een plek waar ik herkenning vond en de hoop dat dingen beter konden worden. Herstelde ervaringsdeskundigen waren voor mij het levende bewijs dat je van een eetstoornis kunt herstellen, wat me de moed en kracht gaf om door te blijven zetten.

De afgelopen jaren heb ik er alles aan gedaan om van mijn eetstoornis af te komen. Zelfhulpboeken, therapeuten, psychologen, instellingen, internetbehandelingen, zelfhulpfora, alle soorten diëten, levensstijl veranderingen, maar niets leek te helpen. Hoe harder ik probeerde, hoe harder de eetstoornis leek terug te slaan. Stichting JIJ is in die tijd altijd een plek geweest waar ik me prettig voelde, mijn hart kon luchten en vrijuit kon bespreken waar ik tegenaan liep.

Waar ik in het begin van mijn herstel aan het vechten was tegen mijn eetstoornis, probeer ik nu een mildere houding aan te nemen en te luisteren naar wat die eetstoornis mij probeert te vertellen. Pas als je de dingen kunt accepteren zoals ze zijn en met compassie naar jezelf leert kijken, zal de eetstoornis jou langzaam loslaten. Dit is een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd van de ervaringsdeskundigen hier. 

Ook al ben ik er nog niet, ik kan zeggen dat de kwaliteit van mijn leven is verbeterd en dat ik heel dankbaar ben dat we in Rotterdam een plek hebben zoals het JIJ huis!

Op aanraden van de behandelaars van PsyQ ben ik bij het Jij-huis terecht gekomen. 

Het eerste wat me direct opviel is de warmte, openheid en herkenning tijdens de intake
waardoor ik me snel op m’n gemak voelde. Het was ontzettend fijn om het doorleefde
“eetstoornisverhaal” te horen uit eerste hand van degene waarmee ik de intake had en die
ook mede-oprichtster van het Jij-huis is . 

Later, bij het kennismakingsgesprek en rondleiding, gebeurde dit weer en wederom voelde ik een soort verbondenheid waarin rust en hoop ontstonden. 

Wat ontzettend fijn dat deze plek bestaat waarin je niets hoeft en gewoon kunt zijn in welke fase van je eetstoornis en je leven je je ook bevindt. Zonder oordeel en zonder druk. Ik ervaar ‘t zelf als een onmisbare aanvulling van de nogal intensieve behandeling bij PsyQ. 

Hier kan ik uitblazen, bijkomen, uithuilen, boos zijn op het systeem en de protocollen,
verwerken, maar ook lachen en lol maken en moed en hoop vergaren om weer verder te
kunnen. Je wordt altijd opgevangen en er staat altijd iemand voor je klaar die werkelijk alles
heeft meegemaakt wat jij meemaakt en dat is iets wat me uit m’n isolement haalt, wat me
troost en wat me sterkt. 

Wat een warme, behaaglijke, omhullende, gezellige plek met werkelijk prachtige mensen die werken vanuit hun hart. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen en raad deze plek aan iedereen aan die worstelt met zijn of haar eetstoornis. 

Je bent niet alleen hierin en je hoeft het ook niet alleen te doen.

Scroll naar boven